Tipy pre domácich majstrov


Najrozumnejší spôsob (vlastne asi jediný rozumný) ako ušetriť pri zabezpečení firmy alebo obydlia, je natiahnutie kabeláže potrebnej pre slaboprúdové systémy (kamerový systém, alarm, videovrátnik, dátová sieť a pod.). Pri novostavbách je vhodné nechať naťahanie kabeláže urobiť napríklad elektrikárom, keď vytvárajú drážky pre elektriku.

Hovorí sa, že dvakrát meraj, raz rež… pri projektovaní kabeláže to platí dvojnásobne. Ak sa jedná o novostavbu, zamedzíte „dorábkam“ ako sú lišty, alebo odvkapové rúry v ceste kamery. Pri starších nehnuteľnostiach si minimálne ušetríte prácu, keď nemusíte veci dvakrát prerábať.

Ideálne je nakresliť si pôdorys (ak ho nemáte k dispozícií) a zakresliť si kde chcete umiestniť jednotlivé zariadenia.

Kamerový systém 

… sa inštaluje zvyčajne na rohy nehnuteľnosti smerom od nej do priestoru, získate tak najlepšie pokrytie priestoru a zároveň chránite samotné kamery. Pri objektoch, ktoré sú členité odporúčame umiestniť kameru tak aby zaberala každý vchod/východ do objektu a ideálne aj steny na ktorých sú prístupné okná, nakoľko zvyčajne takto sa neželaná návšteva dostáva do objektu. Obzvlášt pozor si dajte na balkónové dvere. Zlodej nepôjde cez vchodové bezpečnostné dvere, takmer vždy si volí cestu menšieho odporu, t.z. plastové dvere.

Jednotlivé kamery je potrebné prepojiť s nahrávacím zariadením (NVR). Ideálne miesto na toto zariadenie je technická miestnosť, alebo iná miestnosť vnútri nehnuteľnosti, do ktorej viete NVR schovať. 

Pre jednotlivé IP kamery odporúčame UTP alebo FTP kábel CAT5e. Je to 8-žilový kábel v cene 0,3-1,5eur/m v závislosti od kvality kábla. Na strane budúcej kamery je vhodné nechať „rezervu“ cca 1,5m. Keď kábel označíte, ušetríte ďalšie peniaze, nakoľko firmy si účtujú poplatok za test neoznačeného kábla.

Od každej kamery teda natiahneme CAT5 UTP/FTP kábel k nahrávaciemu zariadeniu (vždy ťahajte sólo kábel pre každú kameru). Na strane nahrávacieho zariadenia (ideálne umiestneného v dátovom uzamykateľnom plechovom rozvádzači) nechávame rezervu podľa potreby 2-5m v závislosti od umiestnenia zariadenia. 

NVR (nahrávacie zariadenie) potrebuje neustéle napájanie 230V, t.z. je dobré mať pri zariadení samostatné zásuvky na nahrávacie zariadenie o ostatné zariadenia. Taktiež, ak si želáte mať kamerový systém online (na mobile) je potrebné ešte natiahnúť kábel CAT5 UTP/FTP od Vášho modemu/routeru k NVR (nahrávaciemu zariadeniu).

Alarm (elektronický zabezpečovací systém EZS)

Pre jednoduchosť (aby ste nemuseli zháňať iný kábel ako ten používaný pri kamerách) pre EZS budeme používať taktiež kábel CAT5 UTP/FTP. Kábel je lacný a predáva sa v 100m a 305m kotúčoch. 

Pri alarme je potrebné nájsť miesto pre ústredňu alarmu, do ktorej vedú všetky káble z jednotlivých komponentov. Ústredňa je umiestnená v kovovej krabici do ktorej je nutné priviesť 220V (ideálne CYKY kábel priamo do krabice s vlastným ističom). Do ústredne vedú všetky jednotlivé káble komponentov.

PIR – pohybové čídlá – sa umiestňujú do miestností, kde je možný prístup do interiéru cez dvere/okno. Kábel sa vyvedie v rohu miestnosti smerom od okien do priestoru. Pokiaľ plánujete 360°PIR čidlá, tie sa montujú do stropu v strede miestnosti.

Magnety na dvere/okná – magnety sa inštalujú na hornú stranu dverí/okien. Skladajú sa z 2 častí. Jedna časť je na samotných dverách/okne, druhá na stene nad oknom/dverami.

Klávesnica – alebo viacero klávesníc, umiestňujú sa pri vstupe do objektu vnútri. V priestore kde sa nachádza klávesnica je dobré mať magnet na dverách, alebo PIR pohybové čidlo na ktorom sa nastaví príchodové/odchodové oneskorenie.

Siréna – umiestnená zvyčajne v exteriéri tak, aby nebola ľahko dostupná prípadnému narušiteľovi. 

Videovrátnik

Používame CAT5 UTP/FTP kábel na prepojenie zvončeku (vonku pri dverách, prípadne pri bráne) a monitoru umiestneného v interiéri. Taktiež je potrebné pre monitor priviesť 220 alebo 12V podľa zariadenia ktoré budete inštalovať. Pokiaľ vlastníte elektrický zámok, je potrebné prepojiť ho káblom s monitorom alebo zvončekom (podľa typu zariadenia). 

Videovrátnikov je v dnešnej dobe celkom slušný výber, preto odporúčame vopred študovať inštalačné manuály, prípadnekonzultovať s predajcom, ako pripraviť kabeláž,

Záverom ešte vysvetlenie, prečo v dnešnej dobe montážne firmy ako je ta naša vítajú „samomontáž“ kabeláže. Ak to nie je ešte zrejmé, nájsť v dnešnej dobe šikovných montérov je úloha takmer nemožná, preto toto riešenie šetrí Vám peniaze a nám čas 🙂

Radi s Vami budeme konzultovať prípadné otázky emailom na juraj@nralarm.sk alebo na tel: 0901 755 545.

1 komentár na “Tipy pre domácich majstrov

Komentáre sú zakázané.